Webshop logisztika

webshop logisztika

Ha már egy ideje működik a webáruházad és szépen jönnek a megrendelések, akkor ideje elgondolkodnod azon, hogy milyen webshop logisztikai modellt válassz!

Melyek a legelterjedtebb webshop logisztikai modellek?

  1. Saját webshop logisztika üzemeltetése: Te és a saját céged, embereid teljesíted a megrendeléseket. Ez magában foglalja a beszerzést, komissiózást (csomag összekészítést), számlázást, csomagolást, címkézést, utánvét kezelést és az ügyfél-szolgálatot.
  2. Fulfillment: A teljes webshop logisztikai feladatot egy fulfillment szolgáltató végzi, ezáltal kiszervezésre kerül az értékesített termékek raktározása, csomagolása, kiszállítása és sok esetben a számlázása is.
  3. Drop shippingA termék gyártója (esetleg nagykereskedője) közvetlenül a vevőnek küldi el a terméket. A webáruház tulajdonosa fizikai értelemben nem is találkozik a termékkel. Nem ő foglalkozik a termékek beszerzésével, csomagolásával és kiküldésével. Kizárólag azzal foglalkozik, hogy minél több látogatót és vásárlót szerezzen.

A webshop logisztikai modellek közti választásban segítségedre lesz az alábbi összehasonlító táblázat:

A Webshop logisztika modelljeinek összehasonlítása

Összehasonlítás szempontjai

Saját webshop

logisztika

Fulfillment Drop shipping
Kapcsolat a vásárlókkal Közvetlen kapcsolat a vásárlókkal a teljes vásárlási folyamatban. Megállapodás kérdése. Attól függ, hogy a fulfillment szolgáltató vagy mi magunk végezzük az ügyfélszolgálati feladatokat. Megállapodás kérdése. Attól függ, hogy a drop shipping partner vagy mi magunk végezzük az ügyfélszolgálati feladatokat.
Raktározási költség Minket terhel A fulfillment szolgáltatót terheli, de a fizetendő árban megjelenik. (Végső soron ki kell fizetnünk.) A drop shipping partnert terheli. Nekünk nem merül fel költségünk ezzel kapcsolatban.
Szállítási költség Nekünk kell megállapodni a futárcéggel. Ha még kevés a csomagunk valószínűleg elég magas árakat fogunk kapni. Mivel a fulfillment szolgáltató több webshop logisztikai feladatait ellátja, ezért kedvezőbb szállítási díjakat tud kialkudni a futárcégektől. Megállapodás kérdése. Általában a dropshipping partnert terheli.
Saját munkaerő igény Magas Alacsony Alacsony
Helyigény Magas Alacsony Alacsony
Utánvétes fizetési lehetőség Van Van Általában nincs
Rendelés teljesítés időigénye Gyors Gyors Általában lassú
Hatékonyság A cégen belüli folyamatok hatékonyságától függ. Hatékony Hatékony
Költség A belső hatékonyság függvénye. Hatékony munkaszervezésnél alacsony. A csomagonkénti költség jelentős. Alacsony

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük